Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μεσσαπίων ΤΑΝΑΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ «ΤΑΝΑΪΣ» 6-7-2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο σεβασμός και η προστασία των αξιών που συνθέτουν την υπόσταση του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας (άρθρο 2 παρ. 1 του συντάγματος).
Εξάλλου, στο προστατευόμενο από το άρθρο 24 παρ. 1 του συντάγματος, φυσικό περιβάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ό,τι περιλαμβάνεται, ως στοιχείο αυτού, και το πόσιμο νερό.
Η συνταγματική αυτή διάταξη, σύμφωνα με την οποία, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα καθενός πολίτη, έχει αναγάγει το φυσικό περιβάλλον σε αυτοτελώς προστατευόμενο αγαθό, για τη διαφύλαξη του οποίου το κράτος έχει υποχρέωση να λαμβάνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφόρας ανάπτυξης.
Στο άρθρο 174 της συνθήκης της ευρωπαϊκής ένωσης ορίζεται η πολιτική της κοινότητας στον τομέα του περιβάλλοντος.
• Διατήρησης, προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος
• Συνετή και ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων
• Αποβλέπει σε υψηλό επίπεδο προστασίας και στηρίζεται στις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης, της επανόρθωσης των καταστροφών του περιβάλλοντος, κατά προτεραιότητα στην πηγή, καθώς και στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Χρειάστηκαν 110 μέρες από τις 10 Φλεβάρη 2010 που έγινε η συνεδρίαση και επτά μήνες από τότε που έγινε η αίτηση, για να βγει η απόφαση από το μονομελές πρωτοδικείο Χαλκίδας, για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έκαναν οι φορείς του δήμου Μεσσαπίας, ενάντια στο δήμαρχο ως εκπρόσωπο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ., για να υποχρεωθεί να παράσχει καθαρό νερό στους πολίτες του δήμου.
Καταρχήν, θεωρούμε θετική την απόφαση διότι απαγορεύει προσωρινά τη διανομή νερού στην περιοχή του δήμου Μεσσαπίας με νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από δύο μικρογραμμάρια ανά λίτρο (2μg/l) σε μια περιοχή με κατά μέσο όρο 12-46 μg/l στο νερό του δικτύου.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα με ποια νεότερα επιστημονικά στοιχεία τέθηκε όριο στα 2μg/l. Θυμίζουμε ότι το πρωτοδικείο της Θήβας έχει αποδεχθεί τη θέση της ένωσης Ελλήνων χημικών για 0,2 μg/l, δέκα φορές χαμηλότερα.
Ο κος δήμαρχος, λοιπόν, με δικαστική απόφαση καλείται να προασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών όπου με περισσή ανευθυνότητα και κυνισμό αρνιόταν να το κάνει.
Ο κύριος αυτός παράδειγμα πολιτικού αμοραλισμού και κυνισμού υποβαθμίζοντας κάθε ανθρώπινη αξία, έριξε νερό στο δίκτυο μόλις προ δύο εβδομάδων με υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου. στηριζόμενος στην απραξία της νομαρχίας και στα συμφέροντα που τον στηρίζουν.
Καλούμε τους κατοίκους που αγαπούν τον τόπο τους και τους φορείς της Μεσσαπίας να αντισταθούν σε αυτές τις συμπεριφορές, διεκδικώντας καθαρό νερό χωρίς ίχνος βαρέων μετάλλων.
Τα στοιχεία και οι μελέτες δείχνουν σαν βασικό υπεύθυνο για τα βαρέα μέταλλα τη μεταλλευτική διαδικασία (ΛΑΡΚΟ). Κατά δεύτερο και τρίτο λόγο την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού των αστικών λυμάτων και τη χρήση φυτοφαρμάκων. Η μεταφορά ρύπων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ φαίνεται να έχει με τα μέχρι τώρα ευρήματα ελάχιστη συνεισφορά στο πρόβλημα.
Μόνη ελπίδα για την περιοχή μας είναι η συμμετοχή των πολιτών που βρίσκονται σήμερα στο περιθώριο. Να συνεισφέρουμε για το κοινό καλό του τόπου μας πέρα από κομματικά και ατομικά μικρά συμφέροντα.
Απέναντι σε αυτό που εκφράζει ο γλοιώδης νοικοκύρης κος Ραπτάκης.
Να παλέψουμε όλοι και να αντισταθούμε σε αυτό που η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να μας επιβάλει.
Να ιεραρχήσουμε εμείς τις προτεραιότητες.
Ο πλούτος του τόπου μας είναι η αγροτική παραγωγή, τα δασικά και κτηνοτροφικά προϊόντα , η μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων και ο τουρισμός.
Αυτά πρέπει να διαφυλάξουμε.
Να προστατεύσουμε την υγεία μας αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν.

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Δικαστική απόφαση καταδικάζει την τακτική του Δήμου Μεσσαπίων να παρέχει τοξινομένο νερό στους κατοίκους

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας με αριθμό 1158/30-6-2010, στα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει περιβαλλοντικοί Σύλλογοι της Μεσσαπίας και κάτοικοι, σύμφωνα με την οποία θεωρεί παράνομη και καταδικάζει τον Δήμο Μεσσαπίων για την παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους με περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου μεγαλύτερη από 2 mg/l, σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης.
Συγκεκριμένα η απόφαση απαγορεύει στον Δήμο Μσσαπίων να παρέχει νερό από τις ρυπασμένες με εξασθενές χρώμιο γεωτρήσεις και ακυρώνει στην πράξη την γνωστή εγκύκλιο για το όριο των 50 mg/l σε ολικό χρώμιο ανεξάρτητα από τις συγκεντρώσεις του εξασθενούς.
Η απόφαση αυτή δικαιώνει σε ένα βαθμό τον αγώνα των πολιτών και των περιβαλλοντικών φορέων κατά της ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας και για καθαρό και υγιεινό νερό στους κατοίκους της περιοχής.
Ασφαλώς χρειάζεται αρκετός δρόμος ακόμη αφού τα προβλήματα παραμένουν. Το νερό και η γη συνεχίζουν να είναι ρυπασμένα με βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο, οι ρυπαντές δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη και η ρύπανση δεν έχει σταματήσει. Οι ευθύνες της κεντρικής εξουσίας και συγκεκριμένα των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης όσο περνάει ο χρόνος και δεν παίρνονται μέτρα μεγαλώνουν και η ανοχή από τους πολίτες ήδη εξαντλήθηκε. Χρειάζεται άμεσα να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες που κατά καιρούς έχουν ακουστεί από Κυβερνητικά χείλη για την Μεσσαπία για καθαρό και υγιεινό νερό, για εντοπισμό και τιμωρία των ρυπαντών, για άμεση διακοπή της ρύπανσης. Τέλος η δικαστική απόφαση θέτει το ζήτημα για άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και μεταβολή των ορίων σε ολικό και εξασθενές χρώμιο, ώστε να αφαιρεθούν και τυπικά κάθε στοιχείο που κάλυπτε τις παράνομες ενέργειες δημοτικών αρχών να παρέχουν ρυπασμένο νερό στους κατοίκους.


Χαλκίδα 3-7-2010

Επιτροπή Αγώνα κατά της ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας του Δικτύου Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος