Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Ανακοίνωση – Προτάσεις για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου

Ως δίκτυο περιβαλλοντικών συλλόγων και κινήσεων πολιτών, εκτιμούμε την άμεση απάντηση της ΔΕΥΑ Χαλκίδας στην ανακοίνωσή μας για το εξασθενές χρώμιο, στοιχείο που τουλάχιστον δείχνει το ενδιαφέρον και τις καλές προθέσεις των στελεχών της υπηρεσίας.
Το πρόβλημα όμως κατά τη γνώμη μας υφίσταται, εφόσον και στις δικές της αναλύσεις, έχουν εντοπισθεί ίχνη εξασθενούς χρωμίου, έστω και σε μικρές ποσότητες. Από την αρχή σημειώσαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός και η δημιουργία κλίματος φόβου, αλλά η ακριβής και αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα του νερού που πίνουμε.
Τι θέλουμε να επισημάνουμε και να προτείνουμε για το θέμα :
Το όριο που έχει ορισθεί για το ολικό χρώμιο είναι 50 μγρ/λίτρο. Όμως δεν υπάρχει κανένα όριο για το εξασθενές χρώμιο, στοιχείο που εμείς κατανούμε ότι δεν πρέπει να εντοπίζεται στο πόσιμο νερό. Εφόσον εντοπίζονται έστω και ίχνη από εξασθενές χρώμιο, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, τώρα που το πρόβλημα βρίσκεται στην αρχή και είναι αντιμετωπίσιμο με κάποια συγκεκριμένες επενδύσεις με μικρό κόστος. Ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής Ανθηδόνας, όπου έχει γεωτρήσεις η ΔΕΥΑΧ, είναι τόσο κοντά στην μολυσμένη περιοχή της Θήβας και των Οινοφύτων, εκτιμούμε ότι κινδυνεύουν οι γεωτρήσεις μας από την μόλυνση έστω και μακροπρόθεσμα. Ας θυμηθούμε τις τραγελαφικές εξελίξεις στην Αυλίδα, όπου η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έκανε μήνυση στο δήμαρχο Αυλίδας γιατί δεν πήρε μέτρα, αλλά επί τοις ουσίας για να καλύψει τις δικές της σοβαρές ευθύνες στην έγκαιρη αντιμετώπιση του θέματος. Δηλαδή ότι οι κάτοικοι της Αυλίδας έπιναν και μάλλον συνεχίζουν να πίνουν αρκετοί ακόμα, ή τουλάχιστον να πλένονται με νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο.
Το θέμα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής Βοιωτίας και Εύβοιας με εξασθενές χρώμιο, αποτέλσμα των ανθρωπογενών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων, πρέπει να απασχολήσει απο κοινού τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Εύβοιας και Βοιωτίας. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό μόνο αν σκεφθούμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούν το μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο νερό, αν όχι για να πιουν, τουλάχιστον για να πλυθούν. Επιπλέον, στην περιοχή υπάρχουν βιομηχανίες χυμών, οι οποίες χρησιμοποιούν εκατομύρρια λίτρα νερού για τα προϊόντα τους. Άραγε το νερό που χρησιμοποιούν από ποιές περιοχές είναι ; Δεν πρέπει να ελεγχθεί αυτό το στοιχείο;
Ζητούμε από την ΔΕΥΑΧ και την διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, εξειδικευμένο σε παρόμοια θέματα, να παρακολουθήσει συστηματικά και επισταμένως το θέμα, με συνεχείς και επαναλαμβανόμενες μετρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να τεκμηριωθούν επιστημονικά οποιεσδήποτε εκτιμήσεις, αλλά και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και σε κάθε περίπτωση τυχόν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο νερό μας.

Χαλκίδα 15-2-2009
Ανακοίνωση
Σήμερα Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του δικτύου περιβαλλοντικών συλλόγων και κινήσεων πολιτών Ευβοίας, με την διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χαλκίδας (ΔΕΥΑΧ), για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου.
Η συνάντηση ήταν δημιουργική και επικοδομητική και συμφώνησαν και οι δύο πλευρές ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις τους, να διερευνήσουν παραπέρα το θέμα και να συγκροτηθεί επιτροπή με την συμμετοχή και εκπροσώπων του δικτύου. Έτσι η διοίκηση της επιχείρησης υιοθετώντας τις προτάσεις του δικτύου, αποφάσισε να ξεκινήσει την διαδικασία για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την συστηματική παρακολούθηση των αποτελεσμάτων επιστημονικών αναλύσεων του νερού της Χαλκίδας για τα επόμενα δύο χρόνια, που θα γίνουν με δική του ευθύνη και παρακολούθηση.
Συζητήθηκαν και γενικότερα θέματα που συνδέονται με την ποιότητα του νερού και τις υποδομές και την παρακολούθησή τους από την επιχείρηση, όπως επίσης και για τα αποθέματα νερού και επάρκειας στο μέλλον.
Οι εκπρόσωποι του δικτύου δεσμεύθηκαν να συμμετέχουν στην επιτροπή με εκπρόσωπό τους και να συμβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, στην κοινή υπόθεση για ένα ποιοτικό νερό, όπως ορίζουν οι διεθνείς και εθνικοί κανόνες υγιεινής.Χαλκίδα 18-2-2009

Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Ευβοίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: