Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Προκλητική η ανακοίνωση της Νομαρχίας Ευβοίας


Απαράδεκτη και προσβλητική προς τους πολίτες η ανακοίνωση της Νομαρχίας για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου στη Μεσσαπία και στην Νέα Αρτάκη


Το δίκτυο κινήσεων πολιτών και συλλόγων περιβάλλοντος Εύβοιας καταγγέλλει στους πολίτες της Εύβοιας την απαράδεκτη ανακοίνωση της Νομαρχίας Ευβοίας για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου στην Μεσσαπία και τη Νέα Αρτάκη και την επίθεση ενάντια στους συλλόγους περιβάλλοντος και στις κινήσεις πολιτών, οι οποίοι διεκδίκησαν το αυτονόητο.
Και όχι απλά τα έβαλε με τους συλλόγους ότι τάχα διαδίδουν ανεύθυνες και αυθαίρετες πληροφορίες αλλά ουσιαστικά απορρίπτει τα αποτελέσματα αναλύσεων του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο σε συνεργασία με την διεύθυνση περιβάλλοντος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, έκανε αναλύσεις σε 18 σημεία της Μεσσαπίας και της Νέας Αρτάκης και εντόπισε υψηλές τιμές στο καρκινογόνο και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία εξασθενές χρώμιο.

Οι πολίτες και οι σύλλογοι ζητούν από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας (Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση) :

Πληρέστερη και ολοκληρωμένη ενημέρωση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που άπτεται της δημόσιας υγείας, αλλά και απασχολεί χιλιάδες αγρότες της Μεσσαπίας.
Έρευνα για τον εντοπισμό της μόλυνσης της περιοχής με εξασθενές χρώμιο.
Έρευνα και εντοπισμός των υπευθύνων για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για μεταφορά βιομηχανικών αποβλήτων από τα Οινόφυτα.
Έρευνα για τις καταγγελίες για απόθεση υγρών αποβλήτων σε παλαιά μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ και σε δασικές εκτάσεις.

Αντί λοιπόν οι αρμόδιοι της Νομαρχίας Ευβοίας να ενοχλούνται από την ευαισθητοποίηση των πολιτών για ένα τόσο σοβαρό θέμα ας κοιτάξουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους που δεν άλλη από την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας


Χαλκίδα 10 Ιουλίου 2009

Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας



Η ανακοίνωση της Νομαρχίας Ευβοίας


Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009, 13:10 (http://www.servitoros.gr/)
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας, με αφορμή αναφορές συλλόγων, όπως «Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι τρομακτικά: Σε όλα τα σημεία ανιχνεύθηκαν, ολικό χρώμιο κατά πολύ μεγαλύτερο από τα επιτρεπόμενα όρια, αλλά και εξασθενές χρώμιο το οποίο είναι καρκινογόνο και δεν θα έπρεπε να ανιχνεύεται καθόλου...», ξεκαθαρίζει ότι:
"Οι ατεκμηρίωτες αυθαίρετες και ανεύθυνες αυτού του είδους αναφορές προκαλούν αδικαιολόγητο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Η μόνη τεκμηριωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση είναι αυτή που βασίζεται στις μετρήσεις που έγιναν με επιστημονικές μεθόδους και οι οποίες έδωσαν μεγέθη πολύ κατώτερα των απαγορευτικών ορίων που καθορίζει η Ε.Ε. και η Πολιτεία. Το συμπέρασμα είναι ότι βάσει αυτών των μετρήσεων δεν υφίσταται πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία".
Επισημαίνει ότι η ενημέρωση γίνεται βάσει μετρήσεων και υπενθυμίζει στους εκπροσώπους των Συλλόγων "...πως σε τέτοια ευαίσθητα θέματα οφείλουμε όλοι να μιλάμε με στοιχεία".
Τέλος στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
"Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουμε κάθε λόγο να κάνουμε τα πάντα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και όχι να «συγκαλύπτουμε», όπως ανεύθυνα αναφέρεται από ορισμένους.
Έξαλλου δεν είμαστε αρμόδιοι για την ύδρευση στους Δήμους αλλά για τους έλεγχους από πλευράς υγιεινής και δημόσιας υγείας, τους οποίους και κάνουμε.
Επαναλαμβάνουμε ότι τα όρια του ολικού χρωμίου που περιέχει και εξασθενές, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου υγείας είναι 50 μg/L, δηλ. 0,05 Mg/L. Αυτά έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οδηγία 98/83/ΕΚ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αν κάποιοι γνωρίζουν άλλα όρια να δώσουν στοιχεία στη δημοσιότητα ώστε να μη δημιουργούνται λανθασμένες εκτιμήσεις οι οποίες προκαλούν σύγχυση στους πολίτες.
Οι μετρήσεις που έγιναν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αλλά και το Πανεπιστήμιο (με δική του πρωτοβουλία) δίνουν τα ίδια αποτελέσματα για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης και βρίσκονται πολύ κάτω από τα 50 μg/L. Το Πανεπιστήμιο μέτρησε και το νερό από ορισμένες ιδιωτικές γεωτρήσεις που έχουν υψηλές τιμές χρωμίου.
Διευκρινίζουμε ότι για αυτές τις γεωτρήσεις που δεν χρησιμοποιούνται στα δίκτυα ανθρώπινης κατανάλωσης, είναι δηλαδή ιδιωτικές, αρμόδια είναι, σύμφωνα με το Νόμο η Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας, με την οποία μπορούν να επικοινωνήσουν όσοι θέλουν για να ενημερωθούν σχετικά (τηλ. 2231048044 & 2231044012)".
Ας σημειωθεί ότι σε εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, που έχει σταλεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας αναφέρεται το παρακάτω απόσπασμα:
"Η παράμετρος του χρωμίου αποτελεί χημική παράμετρο της οδηγίας 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 3ης Νοεμβρίου 1998, προς την οποία έχει γίνει εναρμόνιση με την έκδοση της εθνικής νομοθεσίας Υ2/οικ. 2600/2001 ΚΥΑ (ΦΕΚ 892/Β/11-7-01) για την "ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης".
Σύμφωνα με την ανωτέρω οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εναρμονισμένη εθνική νομοθεσία η παραμετρική τιμή του χρωμίου ορίζεται στο όριο των 50 μg/L για το συνολικό χρώμιο. Διευκρινίζεται ότι η ανωτέρω παραμετρική τιμή υιοθετήθηκε στην οδηγία 98/83/ΕΚ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές δυσκολίες αναλυτικής μέτρησης του εξασθενούς χρωμίου, καθώς και την έλλειψη τοξικολογικών δεδομένων για τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου, καστά την κατάποση, δεν προτείνει σχετική τιμή αποκλειστικά για το εξασθενές χρώμιο, αλλά προτείνει το όριο των 0,05 mg/L, ήτοι 50 mg/L για το συνολικό χρώμιο".






Δεν υπάρχουν σχόλια: