Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Για το Δημήτρη Τρίκα που "έφυγε"

Τον Δημήτρη τον γνωρίσαμε πριν τέσσερα χρόνια όταν το δίκτυο ανέλαβε δράση για την αντιμετώπιση του τεράστιου περιβαλλοντικού προβλήματος του Πισσώνα και της Κεντρικής Εύβοιας με την ρύπανση των ποταμιών και του υδροφόρου ορίζοντα. Γίναμε φίλοι, τον αγαπήσαμε και μας δίδαξε με την στάση του αγωνιστικότητα και αξιοπρέπεια. Μια γνήσια ψυχή της ελληνικής υπαίθρου, ένας αληθινός άνθρωπος απ’ αυτούς που σπανίζουν στις μέρες μας. Ήταν ένα κανονικό μάθημα για μας η αγωνιστικότητα του Δημήτρη μέσα στον γενικό εφησυχασμό και την κρατική αδιαφορία για το τι ακριβώς συνέβαινε στον Πισσώνα. Σαράντα χρόνια ο Δημήτρης έστελνε τα μηνύματα και τις διαμαρτυρίες του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και ζητούσε το αυτονόητο. Να προστατέψουν τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και τη γη από την οποία ζούμε. Δυστυχώς όμως η φωνή του Δημήτρη απευθυνόταν σε ώτα μη ακουόντων. Οι αρμόδιοι νομαρχιακοί και τοπικοί παράγοντες ουσιαστικά αδιαφορούσαν στις εκκλήσεις του Δημήτρη. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι. Μια περιβαλλοντική καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, των ποταμιών μας και του Ευβοϊκού Κόλπου.
Η συνεισφορά του Δημήτρη αποτελεί μια πολύτιμη εμπειρία για να συνεχίσουμε. Με την βοήθεια του Δημήτρη αναδείξαμε το πρόβλημα της ρύπανσης του Πισσώνα και το 2008 πήρε μεγάλη διάσταση και προβλήθηκε στο πανελλήνιο. Και υποχρέωσε ακόμη και τις υπηρεσίες να αναγνωρίσουν το πρόβλημα. Ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της Κεντρικής Εύβοιας αποτελεί τον πιο ρυπασμένο υδροφορέα της χώρας. Η επιβολή κάποιων προστίμων βέβαια δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά αυτή η κινητοποίηση απέδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως εχθές. Ασφαλώς χρειάζεται πολλά να γίνουν ακόμη. Το καθαρό και υγιεινό νερό για όλη την κεντρική Εύβοια είναι από τα πρώτα ζητούμενα σήμερα.
Οι αγώνες του Δημήτρη Τρίκα δεν πήγαν χαμένοι. Άφησε παρακαταθήκες σε πολλούς νέους και νέες που θα συνεχίσουν τον αγώνα του.
Όλοι θα θυμόμαστε το Δημήτρη με αγάπη και εκτίμηση



Χαλκίδα 10-6-2011

Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Ευβοίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: