Σήμερα παγκόσμια μέρα για το νερό, μια μέρα συμβολική για τον πλανήτη μας αλλά ταυτόχρονα κρίσιμη για την περιοχή μας και το νομό μας.
Το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Εύβοιας βιάζεται εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια και ο υδροφορέας της (07-24) έχει υποστεί μια τρομακτική ζημιά όπως όλες οι υφιστάμενες μελέτες και έρευνες μέχρι σήμερα αποδεικνύουν.
Τα ρυπαντικά φορτία που έχουνε μολύνει τη γη και το νερό μας έχουν επιφέρει τρομακτικές επιπτώσεις που το μέγεθός τους δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Ήδη όμως το ζούμε. Εξασθενές χρώμιο, νιτρικά και άλλα βαρέα μέταλλα στα νερά της περιοχής με συγκεντρώσεις πολύ πάνω από τις νόμιμα επιτρεπόμενες. Η αγροτική παραγωγή της περιοχής έχει υποστεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημιά με τους παραγωγούς απελπισμένους.
Πολλές από τις επιχειρήσεις (πτηνοτροφικές, χοιροτροφικές, σφαγεία) που λειτουργούν στην περιοχή του Πισσώνα, δεν έχουν καν άδειες λειτουργίας, άλλες δεν έχουν βιολογικούς καθαρισμούς και άλλες δεν εφαρμόζουν τους όρους περιβαλλοντικών όρων με τους οποίους έχουν αδειοδοτηθεί, μολύνουν τα ποτάμια του Λήλαντα και του Μεσσάπιου χρόνια τώρα. Άλλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της Μεσσαπίας και της Αρτάκης ρυπαίνουν εδώ και χρόνια τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικά απόβλητα. Επίσης μια κρατική επιχείρηση, η ΛΑΡΚΟ λειτουργώντας χωρίς κανένα κανόνα και κανένα έλεγχο στην μεταλλευτική της δραστηριότητα, έχει δημιουργήσει τετελεσμένα δραματικά, με τις τοξικές της λίμνες να τροφοδοτούν αδιάκοπα τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και για τον Ευβοϊκό Κόλπο με τα εκατομμύρια τόνους σκουριά που έχει αποθέσει και συνεχίζει να αποθέτει στα σπλάχνα του. Το σύστημα εξουσίας όμως που έχει επιβάλλει στην περιοχή μας, δημιουργεί ένα σύνθετο πλαίσιο διαπλοκής, δηλαδή ένα σύστημα συγκάλυψης και συνενοχής. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, διαπιστώνουμε τον τελευταίο χρόνο ότι η περιοχή μας αποτέλεσε προνομιακό υποδοχέα των τοξικών αποβλήτων βιομηχανιών της περιοχής του Ασωπού. Φαίνεται είχαν καταλάβει ότι η περιοχή μας αποτελούσε και μάλλον συνεχίζει να αποτελεί τον ‘αδύνατο κρίκο’ για την διασπορά της τοξικής ρύπανσης της περιοχής των Οινοφύτων.
Ένα διαχρονικό λοιπόν έγκλημα με ενόχους, συνενόχους, παρατηρητές και θύματα. Η κεντρική εξουσία ενώ γνωρίζει την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, διαχρονικά δεν έχει εκπονήσει κανένα αξιόλογο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η τοπική αυτοδιοίκηση, υπεύθυνη παραγωγός για την υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με καθαρό και υγιεινό νερό, σε πολλούς δήμους της περιοχής περί άλλων τυρβάζει. Και ακόμη και σήμερα δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη δημοτικές αρχές οι οποίες απειλούν με εξώδικα και μηνύσεις πολίτες και συλλόγους περιβάλλοντος γιατί διαμαρτύρονται για το νερό. Και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, υπεύθυνη για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, στο ίδιο μήκος κύματος αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα τους πολίτες και τους περιβαλλοντικούς φορείς, περίπου ως εχθρούς. Άραγε μετά την τελευταία μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τα τρομακτικά στοιχεία που παρουσιάσθηκαν λίγες μέρες πριν για την περιοχή μας, στην αίθουσα αυτή, οι εκπρόσωποί της συνειδητοποίησαν την κρισιμότητα της κατάστασης ;
Είναι πλέον κοινή διαπίστωση όλων ότι το πρόβλημα της ρύπανσης αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας (Μεσσαπία, Αρτάκη, Χαλκίδα, Ανθηδώνα, Αυλίδα, Ληλάντιο) αφού ο υδροφόρος ορίζοντας (07-24) είναι ενιαίος. Άρα το καμπανάκι του εξασθενούς χρωμίου, των νιτρικών και άλλων τοξικών μετάλλων, χτυπάει για όλη την περιοχή για όλες τις κοινωνίες, την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αλλά για την κεντρική εξουσία.
Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει και τις καταθέτουμε και σήμερα στην πανευβοϊκή σύσκεψη του νομού συνοπτικά είναι :
1. Παροχή καθαρού και υγιεινού νερού για όλους τους κατοίκους του διαμερίσματος της Κεντρικής Εύβοιας με την δημιουργία κεντρικού διυλιστηρίου για την υδροδότηση της περιοχής.
2. Εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με κλείσιμο των δραστηριοτήτων όσων συνεχίζουν τη ρύπανση των νερών και της γης της περιοχής της Κεντρικής Εύβοιας.
3. Διακρίβωση όλων των ρυπαντών και όσων μετέφεραν τοξικά απόβλητα στην περιοχή και εκτός των άλλων επιπτώσεων που προβλέπει ο νόμος, να πληρώσουν για την επανόρθωση της ρύπανσης που έχουν προκαλέσει.
4. Υλοποίηση επιστημονικής επιδημιολογικής μελέτης για την περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής έκταση των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων και μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
5. Μέτρα για μια μακροχρόνια εξυγίανση της γης με την άμεση διακοπή της ρύπανσης και την προστασία της αγροτικής παραγωγής
Αναλυτικές προτάσεις έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένουμε άμεσα την εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων από την ίδια την Υπουργό Περιβάλλοντος, όπως έχει δεσμευτεί κατά το παρελθόν και μάλιστα με επίσκεψη της στην περιοχή μας.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΝΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΝΙΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.
Επιτροπή Αγώνα κατά της ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας
Χαλκίδα 22 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου