Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Ερευνα για τους ΒΙΟΚΑ Χαλκίδας και Νέας Αρτάκης

Δελτίο Τύπου

Τα μέλη της συντονιστικής Γραμματείας του Δικτύου Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων του Νομού Ευβοίας την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου και κατέληξαν στις εξής αποφάσεις :
1. Να συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις όλες οι κινήσεις πολιτών και όλοι οι Σύλλογοι του Δικτύου, στον αγώνα των κατοίκων του Αλιβερίου ενάντια στην μονάδα λιθάνθρακα. Να συμμετέχει η συντονιστική Γραμματεία στην ανοικτή συνέλευση της πανελλαδικής κίνησης κατά του λιθάνθρακα, που θα γίνει την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στο Αλιβέρι στις 12 το μεσημέρι. Καλούνται όλες οι διοικήσεις και τα συντονιστικά των φορέων που αποτελούν το Δίκτυο, και όποιος άλλος πολίτης θέλει να παραβρεθούν και να συμμετέχουν στην συνέλευση αυτή.
2. Να ερευνήσουμε το θέμα των εγκαταστάσεων των βιολογικών καθαρισμών των Δήμων Χαλκίδας και Νέας Αρτάκης. Υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων ότι οι βιολογικοί αυτοί δεν δουλεύουν σωστά, ρίχνουν ανεπεξέργαστα αστικά λύμματα στη θάλασσα και γενικά δημιουργούν προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ζητούμε από τις αντίστοιχες δημοτικές επιχειρήσεις και τους Δήμους επίσημη ενημέρωση για την λειτουργία των ΒΙΟΚΑ.
Τέλος συζητήθηκαν και μια σειρά άλλα τρέχοντα θέματα που απασχολούν το δίκτυο.


Χαλκίδα 10-10-2008
Η συντονιστική Γραμματεία

1η επιστολή

Προς Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Χαλκίδας

Υπόψη Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΥΑΧ
Κοιν. κ. Δημάρχου Χαλκιδέων και Δημοτικού Συμβουλίου

Θέμα : Λειτουργία βιολογικού καθαρισμού (ΒΙΟΚΑ) Χαλκίδας

Χαλκίδα 10-10-2008 αρ.πρωτ.5/2008


Αγαπητοί κύριοι
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως με βάση το Ν.2690/1990 περί πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα και ενημέρωση για το θέμα της λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ Χαλκίδας και συγκεκριμένα για τα εξής θέματα :

1. Αν έχει ολοκληρωθεί και παραληφθεί η εργολαβία επέκτασης του ΒΙΟΚΑ, αν υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αν λειτουργεί με βάση αυτούς τους όρους.
2. Αν ο ΒΙΟΚΑ δέχεται και τι είδους άλλα λύμματα, εκτός από αστικά απόβλητα. Εάν δέχεται πως γίνεται η επεξεργασία τους.
3. Η λυματολάσπη που δημιουργείται που και με ποιο τρόπο διατίθεται και εάν έχει διερευνηθεί η ύπαρξη βαρέων μετάλλων.
4. Αν η υφιστάμενη υποδομή και λειτουργία του ΒΙΟΚΑ είναι σε θέση να επεξεργάζεται τον συνολικό όγκο των λυμμάτων σήμερα και στο μέλλον.
5. Ποιοί άλλοι δήμοι μεταφέρουν και σε τι όγκους τα αστικά τους λύμματα στον ΒΙΟΚΑ Χαλκίδας και με τι συμφωνίες.
6. Αν γίνεται διαπίστωση και έλεγχος του είδους των μεταφερόμενων λυμμάτων με τα βυτία.

Είμαστε στην διάθεσή σας

Για την Γραμματεία του Δικτύου


Δημήτρης Σουφλέρης
Νίκος Χασάνδρας
Κώστας Χαϊνάς

Τηλέφωνο για επικοινωνία, 6937433623 κ. Κώστα Χαϊνά

2η επιστολή

Προς Δήμο Νέας Αρτάκης

Υπόψη Δημοτικού Συμβουλίου
Κοιν. κ. Δημάρχου Ν.Αρτάκης

Θέμα : Λειτουργία ΒΙΟΚΑ Ν. Αρτάκης

Χαλκίδα 10-10-2008 αρ.πρωτ.4/2008

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως με βάση το Ν.2690 περί πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα και ενημέρωση, για το θέμα της λειτουργίας του συστήματος βιολογικού καθαρισμού (ΒΙΟΚΑ) Ν.Αρτάκης και συγκεκριμένα για τα εξής θέματα :

Από πότε χρονικά λειτουργεί ο ΒΙΟΚΑ στο Δήμο Ν. Αρτάκης και με βάση ποιούς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
Αν έχει ολοκληρωθεί το έργο συνολικά του ΒΙΟΚΑ που αφορούσε τα ζητήματα : α) Δίκτυα προς ΒΙΟΚΑ, β)Αριθμός συνδέσεων, γ)τρόπος επεξεργασίας, δ) υποθαλάσσιος αγωγός, ε) Στρελέχωση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Αν γίνεται έλεγχος της παραγόμενης λυματολάσπης, που και με ποιο τρόπο διατίθεται και εάν έχει διερευνηθεί η ύπαρξη βαρέων μετάλλων.
Αν ο ΒΙΟΚΑ δέχεται και τι είδους άλλα λύμματα εκτός από αστικά απόβλητα. Εάν δέχεται πως γίνεται η επεξεργασία τους.
Αν η υφιστάμενη υποδομή και λειτουργία του ΒΙΟΚΑ είναι σε θέση να επεξεργάζεται τον συνολικό όγκο των λυμμάτων σήμερα και στο μέλλον.
Ποιοί άλλοι δήμοι μεταφέρουν και σε τι όγκους τα αστικά τους λύμματα στον ΒΙΟΚΑ Ν. Αρτάκης και με τι συμφωνίες.
Αν γίνεται μεταφορά άλλων λυμμάτων στον ΒΙΟΚΑ Ν. Αρτάκης γίνεται έλεγχος του είδους των μεταφερόμενων λυμμάτων με τα βυτία.
Σε ποιό σημείο καταλήγουν τα νερά του ΒΙΟΚΑ μετά την επεξεργασία και αν τηρούνται οι διατάξεις του Π.Δ. της 1/8/89 για την προστασία του υγροβιότοπου στη θέση «Λιβάδι» ή «κωλοβρέχτη».


Είμαστε στην διάθεσή σας

Για την Γραμματεία του Δικτύου


Δημήτρης Σουφλέρης
Νίκος Χασάνδρας
Κώστας Χαϊνάς

Τηλέφωνο για επικοινωνία, 6942560299 κ. Χασάνδρα Νίκο

Δεν υπάρχουν σχόλια: