Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Αλιβέρι : Ένα σθεναρό ΟΧΙ στον λιθάνθρακα


Ψήφισμα

Εμείς οι πολίτες της περιοχής Αλιβερίου και οι εκπρόσωποι των κινήσεων και συλλόγων Νομού Ευβοίας, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Κυριακή, 19 Oκτωβρίου 2008, στο Αλιβέρι, λέμε όχι στη μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι, λέμε όχι στον λιθάνθρακα για όλη τη χώρα. Το «όραμα» της ΔΕΗ για το Αλιβέρι, που το περιφέρουν στην περιοχή μας διακεκριμένα στελέχη της, και άλλοι «οραματιστές» ακόλουθοί της, είναι κατάμαυρο με την μονάδα λιθάνθρακα που έχει εξαγγείλει διότι:

1. Ο αέρας της περιοχής Αλιβερίου θα επιβαρυνθεί με: 3,5 χιλιάδες τόνους οξειδίων το αζώτου, 2,5 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του θείου, 336 τόνους αιωρούμενων σωματιδίων, 4,5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
2. Τορπιλίζει το στόχο της χώρας μας, για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020, σύμφωνα με την συνθήκη του Κιότο, στην οποία η Ελλάδα έχει δεσμευθεί!
3. Η ΔΕΗ θα πληρώσει πάνω 2 δισεκατομμύρια Ευρώ, κάθε χρόνο, για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μεταφέροντας το κόστος αυτό στους καταναλωτές, μέσω της αύξησης της τιμής του ρεύματος.
4. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, που θα στηρίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για το Αλιβέρι εναλλακτικά, για το μεταβατικό διάστημα, άμεσα την μονάδα φυσικού αερίου.

Ζητάμε: την αναθεώρηση του ενεργειακού προγράμματος της ΔΕΗ και τον καθορισμό ενός μείγματος, από το οποίο θα λείπει ο λιθάνθρακας.

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νομού, όλα τα πολιτικά κόμματα, την Νομαρχιακή και την τοπική αυτοδιοίκηση Ευβοίας, όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, να συμπαραταχθούν μαζί μας, μέχρι την τελική νίκη.

Και για να δώσουμε μια πρώτη απάντηση «στο όραμα της ΔΕΗ», σήμερα θα προχωρήσουμε σε συμβολική δενδροφύτευση στο κτήμα «στάχτες» Μυλακίου, στο δημοτικό ακίνητο, που θέλει, σώνει και καλά, να εγκαταστήσει τη μονάδα λιθάνθρακα.


Αλιβέρι, 19/10/2008

Δελτίο τύπου

Από νέα θέση ο αγώνας των κατοίκων του Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα

Σε βήμα έκφρασης της αγωνίας, αλλά και της μαζικής αντίδρασης των κατοίκων του Αλιβερίου κατά της εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ, εξελίχθηκε η πανελλαδική συνάντηση του δικτύου “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”. Η συνάντηση έγινε στο εργατικό κέντρο Αλιβερίου, την Κυριακή 19/10, στις 12 το μεσημέρι και κράτησε ζωηρό το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, για πάνω από τρεις ώρες.

Το δημόσιο κάλεσμα του δικτύου κινήσεων πολιτών και φορέων του νομού Εύβοιας και η δραστήρια παρέμβαση του συντονιστικού των φορέων του Αλιβερίου βρήκαν πλατιά ανταπόκριση στους κατοίκους της περιοχής, καθώς και σε πολλούς φορείς του νομού, που γέμισαν την αίθουσα της συγκέντρωσης.

Οι ομιλητές από τους “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, από το πανευβοϊκό δίκτυο και από το συντονιστικό των φορέων του Αλιβερίου άσκησαν σκληρή κριτική στον προτεινόμενο μακροχρόνιο “μη σχεδιασμό” (της επιμονής στην εξάρτηση από το λιγνίτη και το λιθάνθρακα), στην ασυδοσία των παραγωγών ενέργειας, στο περίφημο “όραμα” της ΔΕΗ για το Αλιβέρι και στην παθητική στάση και την αδράνεια της δημοτικής αρχής, που επιχειρεί να υποβαθμίσει, στην πράξη, την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά της μονάδας λιθάνθρακα. Οι γεμάτες ζωντάνια και πάθος παρεμβάσεις των πολιτών και των εκπροσώπων φορέων της περιοχής έφεραν στην επιφάνεια τα έργα και τις ημέρες της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, ξαναζωντάνεψαν τα σημάδια των πληγών στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, φανέρωσαν την υποκριτική και, ταυτόχρονα, επιθετική πολιτική της στην περιοχή. Ανέδειξαν, με τον πιο παραστατικό τρόπο τη λογική του επικυρίαρχου, που εφαρμόζει η ΔΕΗ, και υπογράμμισαν την απόφασή τους να αντισταθούν, με κάθε τρόπο, σε μια καταστροφική επιλογή για το μέλλον της τοπικής κοινωνίας.

Την εμπειρία των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών της Δυτ. Μακεδονίας μετέφερε στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης Ηλίας Τεντσογλίδης, δίνοντας απτές αποδείξεις για το πώς μεταφέρεται στην πράξη το περίφημο “όραμα” της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ και οι υποστηρικτές του “οράματός” της, για μια ακόμη φορά, απέφυγαν τη δημόσια αντιπαράθεση, προτιμώντας να συνεχίσουν την τακτική των παρασκηνιακών πιέσεων και των διαβολών, την τακτική των “στημένων” ακροατηρίων και των προκατασκευασμένων “διαθέσεων της κοινής γνώμης”. Σήμερα, όμως, θα πρέπει να πήραν το μήνυμα της τοπικής κοινωνίας. Τίποτα, αύριο, δεν θα είναι όπως χθες. Οι πολίτες του Αλιβερίου, και της ευρύτερης περιοχής, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους από μια νέα, καλύτερη θέση, βαδίζοντας στον ίδιο βηματισμό με τους κατοίκους του Μαντουδίου, του Αστακού, της Λάρυμνας, της Αντίκυρας και της υπόλοιπης Βοιωτίας. Με την πλήρη συμπαράσταση και υποστήριξη ενεργών πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), την Καβάλα, τον Αλμυρό, τον Έβρο, την Κορινθία, το Θριάσιο και τη Λακωνία.

Η μαχητική συνάντηση έκλεισε με την έγκριση σχετικού ψηφίσματος, με την επίσκεψη στο χώρο του σχεδιαζόμενου “εγκλήματος” και με συμβολική δενδροφύτευση, απάντηση στην αυθαίρετη και προκλητική προσπάθεια ιδιοποίησης, από τη ΔΕΗ, δημοτικού χώρου.

Την υποστήριξή τους μετέφεραν, με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές Κατερίνα Περλεπέ (ΠΑΣΟΚ) και Γρηγόρης Ψαριανός (ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Λιβανός, υπεύθυνος του τμήματος περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπώντας τον κ. Κουβέλη, εκπρόσωποι του ΜΕ.ΡΑ. και της Δημοκρατικής Αναγέννησης, εκπρόσωπος της ΝΕ Εύβοιας του ΣΥΝ, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι. Επίσης, αντιπροσωπεία της Greenpeace, ενώ μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε και το WWF Ελλάς.

19 – 10 – 2008
“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”
Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα

Δεν υπάρχουν σχόλια: